Voor blogliefhebbers!

Een vrachtwagen trailer, heel veel verschillende soorten

op

|

We weten allemaal hoe een vrachtwagen trailer eruit ziet, maar wist je ook dat er heel veel verschillende variaties zijn op een oplegger of trailer?

 

Een oplegger of trailer

Een oplegger, ook wel een trailer genoemd, is een aanhangwagen die geen eigen vooras heeft. En dus hierbij het grootste gedeelte van het gewicht op het trekkend voertuig ligt. Denk hierbij aan een vrachtwagen of een trekker. Een combinatie van een trekker en één of meerdere opleggers wordt ook wel een vrachtwagencombinatie genoemd, of in het kort ook wel een combinatie genoemd. Maar de vele variaties die een oplegger, combinatie of een trailer heeft. Daar gaan we even iets dieper op in.

 

De verschillende variaties

Laten we gelijk met de deur in huis vallen met de vele verschillende combinaties die ze in de vrachtwagen wereld kennen:

 

 • Coiloplegger — Huif- en schuifzeilenoplegger met goot in het midden van d vloer, speciaal om staalvoile in te vervoeren. Lengte van deze oplegger is 13,4 meter lang, de hoogte is 2,55 meter tot 2,70 en de breedte van de oplegger is 2,55 meter
 • Citytrailer — deze oplegger is korter dan de standaard lengte (namelijk 13,60 meter) en heeft minstens één stuur-as en of een extra lift-as. De meest gebruikte laadruimte is 10,50 meter lang en 2,46 meter breed. Door het meesturen van de achterste as kan je met deze oplegger krappere bochten maken.
 • Dubbeldeks oplegger — deze oplegger heeft een laadruimte met twee etages. Laden en lossen is alleen mogelijk via de achterkant. Deze oplegger wordt vooral gebruikt voor supermarkten en dergelijke.
 • Huifoplegge —  Oplegger met vaste zeilenhuif, kan ook gebruikt worden voor zij- en dakbeladingen. Lengte van laadvloer 13,4 meter, hoogte 2,55 – 2,70 meter, breedte 2,55 meter.
 • Kipoplegger — oplegger om losgestorte goederen via kippen te lossen; diverse varianten.
 • Koeloplegger — speciaal voor temperatuurgeleide transporten, om goederen koel, bevroren of warm te houden. De oplegger is voorzien van geïsoleerde vloer, wanden en dak, en heeft aan de voorkant een koelmotor, die aangedreven wordt op diesel (eigen tank). Lengte van laadvloer 13,2 meter, hoogte 2,55 meter, breedte 2,45 meter.
 • Megaoplegger — huif- of schuifzeilenoplegger met een binnenhoogte van 3,0 meter voor volumineuze goederen. Lengte van laadvloer 13,6 meter, hoogte 3,00 meter, breedte 2,55 meter.
 • Plywoodoplegger — oplegger met houten zijwanden en vast dak, laden en lossen alleen mogelijk via de achterkant. Lengte van laadvloer 13,6 meter, hoogte 2,55 meter – 2,70 meter, breedte 2,55 meter.
 • Schuifvloertrailer — oplegger van maximaal 13,6 meter lengte en die is uitgerust met een schuifvloersysteem. Met een schuifvloertrailer kunnen veel verschillende soorten ladingen worden vervoerd: losgestorte (seizoens)producten, afval, hout- en papiersnippers, papierrollen, zware metalen, pallets enzovoort. In Europa zijn een aantal fabrikanten van schuifvloertrailers.
 • Schuifzeilenoplegger (tautliner) — Deze heeft aan beide zijden schuifzeilen om de oplegger van de zijkant te lossen en te laden, indien laden via achterzijde niet mogelijk is. Meestal heeft zo'n trailer ook een schuifdak zodat ook via het dak gelost en geladen kan worden. Lengte van laadvloer 13,6 meter, hoogte 2,55 – 2,70 meter, breedte 2,45 meter.
 • BE-oplegger — Een BE-oplegger is voor op een BE-trekker, samen een BE-combinatie genoemd. Een BE-trekker is meestal een chassis-cabine bestelwagen maar kan ook een pick-uptruck zijn. Het voordeel van dit type oplegger is dat deze in gebieden met een vrachtwagenverbod met een BE-rijbewijs bestuurd mag worden. Hij heeft een kleinere en lichter uitgevoerde koppelschotel dan een vrachtauto.

  De combinatie heeft een aanzienlijke lengte nodig voor stabiliteit, en heeft vaak geen meesturende achteras. Het gewicht van de lading zit vaak voornamelijk achterin, boven de achterste as.

  Nieuw is een kortgekoppelde BE-combinatie (de zogenaamde "Clixtar"-oplegger). Deze zit voor stabiliteit niet draaibaar maar vast op de BE-trekker bevestigd. De kortgekoppelde BE-combinatie lijkt erg op een bestelbus met een dubbele achteras, maar wordt door de wet als een BE-combinatie beschouwd. Een nadeel is dat deze aan de achterkant vaak erg uitsteekt ten opzichte van de lengte van de wielbasis, dit doet in bochten de achterkant erg uitzwenken.

Dit delen?

Recente Blogs

Waarom zou je kiezen voor de producten van moroccanoil?

Er is een enorme markt als het gaat om producten die je gebruikt voor het verzorgen van je lichaam. De prijs en kwaliteit van...

Alarmsystemen en bewakingscamera’s zijn steeds belangrijker

Wanneer je een woning beveiligt, is het belangrijk om na te denken over wat je wilt beschermen. Je wilt waarschijnlijk je spullen beschermen, maar...

Waar kun je het goedkoopste telefoonabonnement voor bedrijven vinden?

Er zijn veel verschillende soorten telefoonabonnementen tegenwoordig, en het kan moeilijk zijn om er eentje uit te kiezen. Sommige abonnementen zijn goedkoop, maar hebben...

Anderen lazen ook