Groener werken doe je met deze handige tips

0
341

In vergelijking met een paar jaar geleden is duurzaamheid vandaag de dag een ontzettend populair onderwerp geworden. Steeds meer mensen in en buiten Nederland willen groener leven om zo een steentje bij te dragen aan een betere wereld. Ben je een ondernemer en beschik je over een eigen bedrijfspand? Ook dan kun je wat betekenen voor het milieu. In dit artikel lees je meer over onder andere de overstap op groene zakelijke energie en andere stappen die je kunt zetten voor groener werken.

Overstappen op groene zakelijke energie 

Een van de meest simpele dingen die je kunt doen, is overstappen op groene stroom. De laatste jaren zijn er alsmaar meer aanbieders van groene energie voor particulieren en bedrijven bijgekomen. Het maakt niet uit of je energie zakelijk zzp of grootzakelijke energie nodig hebt; wanneer je over een eigen pand voor je bedrijf beschikt heb je een zakelijk energiecontract nodig. Het grote voordeel van groene stroom is dat deze vorm van energie veel beter voor het milieu is. Dat ligt met name aan het productieproces. Bij de productie van groene stroom komt namelijk veel minder CO2 vrij, een schadelijk uitlaatgas, dan bij de productie van grijze energie. Waar je ook zeker aan moet denken, is de energiebron van beide soorten energie. Grijze energie wordt gehaald uit fossiele bronnen zoals aardolie. Deze bronnen zijn bijna op en zullen in de toekomst helemaal op zijn als we eruit blijven putten zoals we dat nu doen. Groene energie wordt geproduceerd uit natuurlijke bronnen zoals de zon en de wind. Zolang de wereld bestaat, blijven deze bronnen bestaan.

Zelfvoorzienend met eigen zakelijke zonnepanelen

Wist je dat je zelfs nog een stapje verder kunt gaan in het kader van groene stroom voor je bedrijf? Het is tegenwoordig heel gemakkelijk om je eigen groene energie op te wekken. Het enige wat je hiervoor nodig hebt zijn zonnepanelen om de zonnestralen te vangen en een omvormer om de zonnestralen om te zetten in bruikbare energie. Maar: het aanschaffen van zo'n heel systeem kost natuurlijk wel aardig wat geld. Je moet echter weten dat je die investering er gemiddeld binnen acht tot tien jaar uit hebt, omdat je dan de kosten terug hebt verdiend in verhouding met de gratis zonne-energie die je hebt opgewekt. Vervolgens maak je nog tien tot vijftien jaar gebruik van gratis groene stroom! Kort samengevat is de keuze voor zakelijke zonnepanelen dus niet alleen interessant voor een betere wereld, maar ook voor je zakelijke portemonnee. Kijk dus zeker eens naar de mogelijkheden van zonnepanelen voor je bedrijf.

Tweedehands kantoormeubelen en refurbished apparatuur

Natuurlijk heeft groener werken niet alleen met groene stroom te maken. Het gaat nog veel verder dan dat. Zo is het bijvoorbeeld ook aan te raden om je bedrijfspand aan te pakken waar dat kan. Kijk of alles goed geïsoleerd is, zodat je weinig energie hoeft te verbruiken om het pand te verwarmen. Ben je op zoek naar nieuwe kantoormeubelen? Of een nieuwe laptop, smartphone of tablet voor jezelf of je medewerkers? Vandaag de dag zijn er heel wat duurzame opties waarbij je alsnog profiteert van kwaliteit. Zo vind je diverse (web)winkels die gespecialiseerd zijn in mooi tweedehands kantoormeubilair. Daar shop je voor een lagere prijs goede tafels, stoelen en kasten terwijl je er tegelijkertijd voor zorgt dat de wereldwijde afvalberg beetje bij beetje kleiner wordt. Dat geldt ook voor apparatuur; dat kun je tegenwoordig refurbished scoren. Refurbished apparaten zijn producten zoals laptops en smartphones die tweedehands zijn, maar volledig zijn nagekeken en gerepareerd. Ze worden voor een lagere prijs verkocht en kunnen nog een hele poos mee. Ook dat is beter voor de wereld én voor je portemonnee. Ideaal toch?