Voor welke vorm van leasen kies jij?

0
1038

De auto is niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Sterker nog, de meeste Nederlandse huishoudens hebben inmiddels al twee auto’s voor de deur staan. Het is een belangrijk voertuig dat ons van A naar B brengt en weer terug. Wanneer je een auto wilt gaan rijden zal je in eerste instantie al snel denken aan een auto kopen maar wist je dat je een auto ook kan leasen. Er zijn verschillende vormen van lease voor zowel particuliere als zakelijke rijders. Benieuwd welke vormen van leasen er allemaal zijn? En of leasen misschien wel iets voor jou is? Je leest het hier.

Kopen versus leasen

Een auto kopen of een auto leasen, tegenwoordig kan het allemaal. Maar voordat we het gaan hebben over de verschillende vormen van autolease is het misschien nog goed om de verschillen tussen koop en lease nog eens op een rijtje te zetten. Wanneer je een auto koopt wordt jij daadwerkelijk de eigenaar van de auto. Je legt een groot geldbedrag neer wanneer jij de sleutels ontvangt. Alles wat er daarna met de auto gebeurt is voor jouw rekening. Wanneer je de auto least ontvang je wel de sleutels maar je wordt niet automatisch eigenaar van de auto. De eigenaar is de leasemaatschappij van wie jij de auto least. Jullie hebben een contract opgesteld voor een bepaalde periode. In deze periode mag jij de auto gebruiken voor een bepaald bedrag per maand. Het voordeel hiervan is dat vaak alles bij de maandelijkse prijs is inbegrepen en je niet in een keer een ontzettend groot bedrag hoeft neer te leggen. Daarnaast rij je vaak in de nieuwere modellen en ben je gedekt wanneer je bijvoorbeeld schade hebt aan de auto.

Vormen van lease

Tegenwoordig kennen we eigenlijk drie vormen van auto lease waaronder; financial lease, Operational lease en shortlease. Financial lease is eigenlijk een mix tussen de auto kopen en de auto leasen. De auto wordt namelijk voor een bepaalde tijd geleast tot deze is afbetaald. Wanneer dit is gebeurt wordt de auto van de onderneming of het bedrijf die de auto op dat moment in zijn bezitting heeft. Eigenlijk is het een soort van tijdelijke lening waarbij de auto als onderpand dient. Wanneer de auto niet kan worden afbetaald blijft deze namelijk van de andere partij. Operational lease is wel een echte vorm van lease. Degene die de auto least wordt nooit eigenaar van de auto maar profiteert wel van alle voordelen die zijn afgesproken in het contract. Shortlease is de laatste vorm van leasen en beslaat vaak maar een hele korte periode. Dit vorm van leasen wordt dan ook wel als de duurste vorm gezien. Bij deze vorm van leasen kom je overigens ook niet in aanmerking voor fiscaal voordeel terwijl dit bij Operational lease wel het geval is.