Hoe overwaarde van je woning kan helpen bij het aflossen van je hypotheek

0
420

Een huis kopen is vaak de grootste aankoop die iemand in zijn of haar leven doet. Een hypotheek is dan ook een logische stap om de financiële lasten van deze aankoop te dragen. Maar wist je dat je ook kunt profiteren van de overwaarde van je woning? In dit blog bespreken we hoe je Overwaarde woning kunt benutten bij het aflossen van je hypotheek.

Overwaarde van je woning

Wanneer de waarde van je huis hoger is dan de hoogte van je hypotheek, heb je overwaarde op je woning. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan doordat de huizenprijzen zijn gestegen of doordat je al een deel van je hypotheek hebt afgelost. Overwaarde is een mooie financiële meevaller en kan je helpen bij het aflossen van je hypotheek.

Mogelijkheden om overwaarde te benutten

Er zijn verschillende manieren om overwaarde te benutten. Eén daarvan is het aflossen van je hypotheek. Je kunt ervoor kiezen om extra af te lossen op je hypotheek zodat je maandlasten dalen. Dit kan vooral interessant zijn als je nog een aantal jaar te gaan hebt voordat je met pensioen gaat. Zo kun je alvast de lasten verlagen voor de toekomst.

Een andere manier om overwaarde te benutten is door middel van een hypotheekverhoging. Je kunt een deel van de overwaarde opnemen in de vorm van een lening. Hierbij betaal je rente over het geleende bedrag. Deze rente is echter fiscaal aftrekbaar als je het bedrag gebruikt voor verbetering of onderhoud van je woning. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor het plaatsen van zonnepanelen of het verbouwen van je keuken.

Een derde manier om overwaarde te benutten is door je woning te verkopen en te verhuizen naar een goedkopere woning. Dit kan vooral interessant zijn als je de ruimte in je huidige woning niet meer nodig hebt, bijvoorbeeld omdat de kinderen het huis uit zijn. Door te verhuizen naar een goedkopere woning, kun je de overwaarde vrijmaken en gebruiken om je hypotheek af te lossen of voor andere doeleinden.

Let op de voorwaarden

Het benutten van overwaarde kan aantrekkelijk klinken, maar het is belangrijk om op de voorwaarden te letten. Zo kan het aflossen van je hypotheek met overwaarde leiden tot een boete van de bank. Daarnaast is een hypotheekverhoging niet altijd mogelijk, afhankelijk van je inkomen en de waarde van je woning.

Overwaarde van je woning kan je helpen bij het aflossen van je hypotheek. Er zijn verschillende manieren om overwaarde te benutten, zoals extra aflossen, een hypotheekverhoging of verhuizen naar een goedkopere woning. Let wel op de voorwaarden en bespreek de mogelijkheden altijd met een financieel adviseur bij bijvoorbeeld Van Bruggen Adviesgroep.