Prik voor de reis

0
332

Voor veel mensen is Turkije een paradijs op aarde. Het is er heerlijk zonnig, ze hebben lekker eten en vooral veel all-inclusive hotels. Hier hoef je alleen maar lekker op je bedje te gaan liggen en bruin te worden. Toch is het belangrijk om voorafgaand aan zo’n reis te checken of het nodig is om gevaccineerd te worden. Op reisprik.nl kun je bekijken welke vaccinaties je voor welk land nodig hebt. In dit artikel wordt in ieder geval meer informatie gegeven over de vaccinaties die je nodig hebt voor Turkije. Lees dus rustig verder!

Het vaccinatie-advies van Turkije

In Nederland kennen we een goede hygiëne. In Turkije is dat net wat anders. Om die reden worden er verschillende vaccinaties geadviseerd. Let op er zijn er geen verplicht! Toch zijn de aanbevolen vaccinaties wel raadzaam om op te volgen. Het kan je namelijk behoorlijk wat ellende besparen. De vaccinaties die aanbevolen zijn, zijn DTP, hepatitis A en rabiës. Daarnaast kun je overwegen om ook hepatitis B te nemen. Er zijn dus verschillende Turkije vaccinaties te halen. Hieronder zal worden uitgelegd wat de verschillende vaccinaties zijn.

DPT, hepatitis A en rabiës

De vaccinatie DPT voorkomt drie verschillende soorten ziekten, namelijk difterie, tetanus en polio. Omdat deze vaccinatie in het rijksvaccinatieprogramma zit, komen deze ziektes in Nederland niet meer veel voor. De vaccinatie voor hepatitis A voorkomt een ontsteking in de lever. De ziekte is beter bekend onder de noemer geelzucht. Dit leidt bij volwassenen tot moeheid, lusteloosheid, griep, koorts, misselijkheid en buikklachten. Een volledige vaccinatie bestaat uit twee prikken. De eerste vaccinatie biedt 1 jaar bescherming. De tweede prik biedt tot 30 jaar bescherming. Tot slot, rabiës. Dit komt enkel in sommige delen van Turkije voor. Desondanks niet minder belangrijk, want het leidt eigenlijk altijd tot de dood. Het virus zorgt namelijk voor een gevaarlijke herseninfectie. Je wordt besmet met rabiës via het speeksel van een besmet zoogdier. Je kunt dan denken aan een beet of een lik aan een wondje. Een vaccinatie tegen rabiës bestaat uit twee prikken.

Kortom, het is erg belangrijk om voorafgaand aan je reis te checken welke vaccinaties je moet halen. Het kan je veel gevaarlijke en soms dodelijke ziekten schelen. De kosten van de vaccinaties zijn wellicht enigszins hoog, maar wegen waarschijnlijk niet op tegen het ziek worden. Voor Turkije heb je dus vier verschillende vaccinaties die je kunt nemen om veilig door het land te reizen. Bij andere landen zijn er mogelijk andere vaccinaties nodig.