Bewerken van een trespa plaat

0
648

Trespa is een van de meest gebruikte materialen voor wandkleding en machine omkasting, gevelbekleding. Dit heeft als voornaamste reden dat trespa weersbestendig en erg sterk is. Bovendien is het verkrijgbaar in allerlei soorten kleuren en maten, diktes. Ze zijn eenvoudig te bewerken en daardoor voor veel doeleinden van toepassing. In deze blogs een paar tips over hoe deze platen het beste te bewerken.

Schilderen

Omdat de platen op hoge temperatuur en hoge druk zijn gemaakt, zijn ze heel sterk en weersbestendig maar in sommige gevallen kan het de platen ook wat moeilijker bewerkbaar maken. Met het schilderen van de platen zijn een paar belangrijke dingen om rekening mee te houden. Het is van belang de juiste verf wordt gekozen voor de plaat en de plaat goed wordt afgewerkt voordat er echt geschilderd wordt. Zorg dat de plaat schoon is wanneer je begint met verven, om daarna de plaat te schuren. Vervolgens is een primer heel belangrijk, de laag verf onder de kleur die je daarna gaat aanbrengen. Kies voor een goede kwaliteit, anders is de kans dat het verven mislukt een stuk groter. Een gevolg kan zijn dat de plaat bijvoorbeeld snel zal verkleuren. En dan moet het hele proces opnieuw worden doorlopen, wat zonde is, of de plaat is niet meer bewerkbaar, dat is het laatste wat je wilt dat gebeurd.

Zagen

Wanneer je gaat zagen is het als vanzelfsprekend belangrijk dat je gebruik maakt van een goede zaag, maar vooral dat je rekening houd met de stand waarop de zaagt staat. Wanneer de zaag een voorwaartse slag maakt, kan je de plaat niet doorzagen, de plaat zal namelijk scheuren. Als je gaat zagen, oefen dan vrijwel tot geen druk uit, laat de zaag het werk doen. Druk uitvoeren heeft ook als gevolg dat de trespa plaat of zal scheuren of andere beschadigingen oploopt. Als je de zaag op de juiste stand hebt staan, zaag dan op de achterkant van de plaat en zorg dat je gebruik maakt van splinterbeveiliging.

Boren

Het staat bekend dat het bewerken van trespa materiaal kan zorgen van beschadiging voor je gereedschap, met name met boren. Dit komt door de coating van de trespa. Een belangrijke tip is dat je scherp materiaal gebruikt, en volhardmetaal is ook goed bruikbaar. Wanneer je gaat boren, hetzelfde als bij zagen, zorg dat de druk die uitgevoerd wordt minimaal is. Daardoor voorkom je mogelijke schade.